11 October 2009

Doron Livnat: "Dienstbaar voor de Zionistische zaak"

Maatschappelijk verantwoord onderdrukken
Hoogwerkers versus mensenrechten in Israël
De Groene Amsterdammer #41 07-10-2009

In de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is een soort juridisch niemandsland ontstaan. Dat trekt bedrijven aan. Een Nederlandse firma is nauw betrokken bij het schenden van mensenrechten.

Riwal Doron Livnat Schalekamp
De directie van het bedrijf Riwal. Geheel rechts de oprichter Dick Schalekamp sr. en naast hem zijn schoonzoon Doron Livnat en Livnat's schoonbroers Dick en Jaap Schalekamp. Livnat verdient met zijn bedrijf geld aan wat o.a. het hoogste rechtsorgaan ter wer wereld (Internationaal Strafhof te Den Haag, het ICC) als een 'flagrante mensenschending' heeft gekenmerkt.

Riwal Ariel
RIWAL bouwt in de illegale nederzetting Ariel

Een van die toeleveranciers is het Nederlandse bedrijf Riwal. Materieel van deze Dordtse kranenverhuurder werd onlangs door een medewerkster van de Israëlische vrouwenvredesorganisatie The Coalition of Women for Peace in Ariel gesignaleerd. Diverse hoogwerkers van Riwal waren druk bezig om in het nieuwe industriepark van de nederzetting fabrieksgebouwen op te zetten. In 2006 kwam Riwal al in opspraak nadat bij toeval werd ontdekt dat het bedrijf via zijn Israëlische vestiging – Riwal Israel – materieel verhuurde voor de bouw van de Israëlische afscheidingsmuur. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bestempelt die afscheiding als illegaal. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Bot noemde de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij de bouw van die muur en activiteiten die in strijd zijn met de richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, ongewenst. » Lees verder

Doron Livnat, Riwal
In het midden Doron Livnat, bestuurslid van de zionistische lobbygroep CIDI, voor de wagens van zijn bedrijf, dat de Apartheidsmuur in Israël helpt bouwen. Volgens Naftaniël betreft dit een "privézaak" van het bestuurslid.



"peacebuilding projects"
Doron Livnat is tevens Nederlands bestuurslid van het Peres Center for Peace, samen met Ruud Lubbers, en is zelfs ere-lid. "The Peres Center for Peace initiates and facilitates vital Arab-Israeli peacebuilding projects across numerous fields."

"de Zionistische zaak"
Doron Livnat is tevens voorzitter van de Raad van Advies Collectieve Israel Actie (CIA). De CIA richt zich op "het helpen van joden" is door het CBF als goed doel geaccepteerd. De CIA maakt een onderscheid tussen "Israëli's en Arabieren" terwijl het gewoon om Israeli's (en geïmporteerde joden al dan niet in de nederzettingen) gaat, en duidt dus op racisme. De stichting haalt per jaar een slordige 8 miljoen euro of meer op voor Keren Hayesod in Jeruzalem.

"De CIA prijst zich gelukkig met de komst van Doron Livnat die met ingang van 1 januari 2005 aantrad als voorzitter van de Raad van Advies. Doron is geboren in Israel en woont al vele jaren in Nederland. Hij is zowel in Nederland als in Israel een succesvol ondernemer. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar educatie en sociale projecten voor de jeugd in Israel. Hij is van mening dat door zitting te nemen in de Raad van Advies hij op de best mogelijke manier dienstbaar kan zijn voor de Zionistische zaak." (Jaarverslag Collectieve Israel Actie 2005 pdf)

Ondanks de waarschuwingen van minister Bot blijft Riwal tot op de dag Israël assisteren in het schenden van mensenrechten. De familie Schalekamp/Livnat heeft geen geweten, heeft lak aan de Nederlandse overheid en het internationaal recht.

No comments:

Post a Comment